Iskolánkról

Drogveszélyek

,

Színtelen, szagtalan, bizonyíthatatlan?

Újabb fajta drog került az utcákra, mely emlékezetvesztést és teljes ájulást eredményez.

Szilveszter óta három lány kereste fel a Péterfi Sándor utcai kórházat, mert szilveszter éjszakáján ismeretlen(ek) kábítószert kevertek az italukba. A következmény; nem emlékeztek semmire, általában másnap reggel hiányos öltözetben találtak rá a lányokra. Zacher Gábor toxikológus arról beszél, mit keverhettek a lányok italába.

Ami szóba jön a kábítószerek között, az leginkább a legdivatosabb, a "gina" nevű anyag, ami nem más, mint a gammahidroxivajsav, melynek röviddítése a GHB. Ezt az anyagot az egészségügyben használják altatásra - közölte a toxikológus. Illetéktelen kezekbe leggyakrabban az előanyag, a GBL kerül. Ez az anyag oldószer, festéklemosó, a grafitiket ilyenekkel szokták lemosni. Ez legálisan rendelhető.

Az anyag színtelen, szagtalan, íztelen, emiatt észre sem vehető, ha italba kerül. Az előanyagnak egy picit oldószer illata van, de erősebb italba keverve gyakorlatilag pillanatok alatt eltűnik - nyilatkozta Zacher Gábor. Egy szemcseppentőnyi anyag elég, akkor 5-10 perc után beszűkült tudatállapotba kerül. Újabb 4-5 perc után a tudatvesztés is megtörténhet. Ami miatt az anyag gonosz, hogy 10-12 óra alatt teljesen kiürül a szervezetből. Amikor az illető felébred, akkor kellene orvoshoz fordulni, majd a rendőrségen feljelentést tenni. Csak így van esély a bizonyításra. A másik ami miatt nagyon veszélyes a szer, hogy teljes emlékezetkieséssel jár. Ezért a lányok nem tudják, mi történt, mit csináltak velük. Még egy nehézség van a dologban, ebben az esetben nincs ellenállás. Tehát azok a jelek, melyek a nemi erőszakra jellemzőek, sérülésnyomok, behatolásnyomok ilyenkor mind hiányoznak. Emiatt a bizonyítás lehetősége szinte nulla - vélekedik a toxikológus.

 

Válaszút Misszió Drogkonzultációs Irodája

 

Cím: Budapest, 1122 Csaba u. 3.


Telefon: +36-1-224-0122


E-mail: valaszutiroda@freemail.hu


Honlap: valaszutiroda.hu


Intézményvezető: Selmeczi Lajos, telefon: +36-30-6-395-362